Afrika 15 – Priset på en kropp

”Shocking details of Kibera’s live sex shows”

I Kenya har ingen och alla bråttom. När det gäller köerna så vill alla komma fram till kassan men väl där så kan det gärna dröja. När det dröjde så att handla mina tic tac för 2 svenska kronor och dextrosol till Emelie och Astrid hamnade jag bredvid tidningsståndet. Huvudrubriken handlade om SONKO som täckte två tredjedelar av sidan och en kolumn hade utlämnats åt Kiberas vardag. Jag la ett exemplar i kassan för att kunna läsa vidare på Art-café med Charlotta och Karin, och det är inget ämne man gärna diskuterar om man är ute efter ett trevligt måltidssamtal. Men det är sanningen.

”Porn movies seem so yesterday in some parts of Nairobi… Several video dens have turned to ‘broadcasting’  live shows where residents pay as little as Sh150 to watch men and young girls have sex for at least 15 minutes per session. “

Hon är bara ett barn. Kanske var hon bland de lyckliga 8% procent som gick i skolan trots skolplikten men i så fall har hon fått droppa av. Hade inte råd att gå kvar, behövde hjälpa till hemma, gud vet vad. Hon har inte råd att köpa mat, inte till henne själv inte till hennes familj. Hon bor i plåtskjul tillsammans med de uppskattade dryga 2 miljonerna som bor i Kibera som sträcker sig till horisonten och hon tillhör de 80% av Kibera som saknar tillgång till elektricitet. Hon tillhör halva Kiberas befolkning som är under 15 år. Hon har knappt råd med det nya tillsatta vattnet i Kibera som orsakar tyfus och kolera. Men hon har nu fått ett jobb.

Bild

Under dagarna är det lätt att förklä hålorna till tillhåll där man samlas för att se på fotbolls matcher, men på nätterna när pubarna har stängt så byts genren och kvällens show drar igång. Sh150 är entrén.  Vad får man för tio kronor i Sverige? En halv Maraboukaka.

När lokalen fyllts med ungefär 20 personer skruvas allt ljus ned förutom på den tillfälliga scenen. Där ligger hon. Inte ens förbi hennes tonår utfärdar hon där sitt nattjobb inför publik för att inte ens tjäna 20 kronor men det är tre gånger så mycket som de skulle kunna tänka sig att tjäna som prostituerade. Det är mycket pengar. Två shower blir 40 kronor – Sh600 och kan nästan betala en månads hyra i Kibera. De flesta unga kvinnor och flickor har barn. Mannen bestämmer om de ska användas en kondom eller inte till den åtminstone 15 minuter långa sektionen. Nästa sektion är ytterligare 10 kronor och (hör och häpna) när publiken är full kan någon vifta med handen och erbjuda Sh500 för att få delta i en sektion med flickan. Om hon är ung, fräsch och antagligen omyndig kan det hända att de tar Sh200 per sektion istället för Sh150 men det går inte mer till henne för det.

Bild

Så vad görs åt det? Polisen patrullerar gatorna om nätterna. Man skulle kunna mista det för en fotbolls match om man inte får för sig att betala entré och gå in, men det händer inte allt för sällan att poliserna kommer in och sitter med en stund eller tar sin del av mutan.

66%. Två tredjedelar av flickor som bor i Kibera byter rutinmässigt ut sex mot mat vid åldern av 16 år. Många börjar när de är sex år. Vad gjorde du när du var sex år? Visste du vad sex var vid den åldern? Jag var skyddad från världens hemskheter. När det har sjunkit in kan vi addera att var femte barn lever inte till att fylla fem år. Av de flickor som byter sex mot mat varje dag vet inte ens hälften att kondomer skyddar mot HIV-transmission.

Hon var inte ens förbi sina tonår när hon dog. Hon började med att byta sex mot mat när hon var sex år. Dagarna skrapade hon ihop vad som kom att finnas i Kiberas sophögar och nätterna tjänade hon mer än hon annars skulle få se på länge genom att ha sex med främlingar inför publik i omgångar. Hon fick inte bestämma villkoren. Hon var gravid.

Och hon var bara ett barn.

4 tankar om “Afrika 15 – Priset på en kropp

Lämna en kommentar